Migrenă vs. durere de cap: Cum să faci diferența

Durerea de cap este o experiență comună pe care majoritatea oamenilor o întâlnesc din când în când. Cu toate acestea, pentru unii, durerea de cap poate fi intensă și debilitantă, iar în aceste cazuri, există adesea confuzie între o migrenă și o durere de cap obișnuită. Este important să înțelegem diferențele dintre aceste două condiții pentru a putea gestiona și trata corect simptomele. În acest articol, vom explora caracteristicile migrenei și ale durerii de cap obișnuite și vom învăța cum să facem diferența între ele.

Migrenă – Caracteristici Cheie:

Migrena este o afecțiune neurologică cronică care provoacă dureri de cap severe și debilitante, care pot dura de la câteva ore până la câteva zile. Iată câteva dintre caracteristicile-cheie ale migrenei:

 1. Durere Severă și Pulsantă: Migrena este adesea descrisă ca o durere de cap puternică, care este resimțită ca o pulsație sau bătăi puternice ale capului. Durerea poate afecta o parte a capului sau ambele părți.
 2. Agravare cu Activitate Fizică: Migrena poate fi agravată de activitatea fizică și poate determina pacientul să dorească să stea în repaus într-un mediu liniștit și întunecat.
 3. Simptome Acompagnatoare: Migrena este adesea însoțită de simptome suplimentare, cum ar fi greața, vărsăturile, sensibilitatea la lumină (fotofobie) și sunete (fonofobie).
 4. Aura Migrenoasă: Unele migrene sunt însoțite de ceea ce se numește „aură”. Aceasta este o perioadă premergătoare în care pacientul poate experimenta modificări ale vederii, precum fulgere luminoase sau pete în câmpul vizual.
 5. Durată Prolongată: Migrenele pot dura între 4 și 72 de ore și pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții persoanei.

Durere de Cap Obișnuită – Caracteristici Cheie:

Durerea de cap obișnuită, cunoscută și sub denumirea de cefalee tensională, este cea mai frecventă formă de durere de cap. Caracteristicile-cheie includ:

 1. Durere Constantă sau Surdă: Durerea de cap obișnuită este adesea descrisă ca o senzație de presiune sau strângere în jurul capului. Ea este în general mai puțin intensă decât migrena și nu are tendința de a pulsa.
 2. Lipsa Simptomelor Acompagnatoare Grave: Durerea de cap obișnuită este rar însoțită de greață sau vărsături. Sensibilitatea la lumină și sunete este, de asemenea, mai puțin comună.
 3. Răspuns la Analgezice: Durerea de cap obișnuită poate răspunde bine la medicamentele analgezice de vânzare liberă sau la relaxarea și odihna.
 4. Durată Mai Scurtă: Cefaleea tensională obișnuită poate dura între câteva ore și câteva zile, dar este adesea mai scurtă decât migrena.

Cum să Faci Diferența între Migrenă și Durere de Cap Obișnuită:

Deși uneori poate exista o suprapunere a simptomelor, există câteva indicii care vă pot ajuta să faceți diferența între migrenă și durerea de cap obișnuită:

 1. Intensitatea Durerei: Migrena este adesea mult mai intensă decât durerea de cap obișnuită și poate fi descrisă ca insuportabilă.
 2. Simptome Acompaniatoare: Migrena este mai probabil să fie însoțită de greață, vărsături și sensibilitate la lumină și sunete.
 3. Agravare cu Activitate: Migrena este de obicei agravată de activitatea fizică, în timp ce durerea de cap obișnuită poate fi mai tolerabilă în timpul mișcării.
 4. Răspuns la Tratament: Migrenele pot fi mai puțin susceptibile la tratamentul cu analgezicele de vânzare liberă, în timp ce durerea de cap obișnuită poate răspunde bine la aceste medicamente.

Dacă aveți frecvent migrene sau dureri de cap severe și debilitante, este important să consultați un medic. Un specialist vă poate ajuta să stabiliți un diagnostic corect și să dezvoltați un plan de tratament adecvat pentru a vă gestiona simptomele. În plus, menținerea unui jurnal al durerilor de cap poate ajuta medicul să înțeleagă mai bine pattern-ul și cauzele durerilor dumneavoastră.

În concluzie, migrena și durerea de cap obișnuită sunt două condiții distincte, fiecare cu caracteristicile ei specifice. Cu o înțelegere mai profundă a acestor diferențe, puteți aborda mai eficient tratamentul și gestiunea durerilor de cap și migrenelor.

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *